”Itu-perhetyön tavoitteena on edistää ja ylläpitää haastavassa elämäntilanteessa olevien äitien ja
lasten hyvinvointia, toimintakykyä, elämänhallintaa ja arjessa selviytymistä vertaistuen, verkostotuen ja yksilötuen kautta. Toiminnan keskeisen osan muodostaa matalan kynnyksen monipuolinen, avoin ja maksuton ryhmätoiminta”.
Lataa tästä Itu-perhetyön syyskauden 2024 yleisesite (PDF)
NÄIN LÖYDÄT PERILLE RYHMÄTILOIHIN
Käyntiosoiteemme on Hämeenpuisto 14 F, 2. krs. Ryhmätiloina toimivat Pieni puistosali (ruokailut) ja Iso Puistosali, missä toteutuu pääosa kaikesta ryhmätoiminnasta. Kulku vaunujen kanssa tapahtuu tulemalla Satakunnankatu 31 sisäpihalle Kisahallin kyltin alta. Sisäpihalla käännös heti vasemmalle ja pihan perällä auto- ja pyröparkkien jälkeen vasemman puoleinen ovi johtaa rappukäytävään, jossa vaunurampit johtavat hissille. Avointen ryhmien aikana ovessa on Itu-perhetyön logo, mistä myös tunnistat oikean oven. Voit käyttää apuna seinätelineessä olevaa ovistopparia, jonka avulla saat ruskean puisen sisäoven pysymään avoimena siksi ajaksi, kun viet vaunut hissitasanteelle. Taloyhtiön toiveesta ovea ei voi pitää jatkuvasti auki, sillä se tukkii kulkuväylän, joten vapauta ovi aina tultuasi sisään. Sisään tullessa kannattaa peruuttaa selkä kohti menosuuntaa päin, näin saat vaunut/rattaat pysymään parhaiten tasapainossa vaunurampeissa. Soita ohjaajia tarvittaessa avuksesi, tulemme opastamaan ja auttamaan ensikertalaisia. Puistosalin eteisessä vaunut sijoitellaan siten, että ensimmäisenä tilaan tulevat vaunut parkkeerataan käytävän päähän eli lähimmäksi wc-tiloja ja seuraavat sisään tulevat vaunut käytävän molemmin puolin kivilaatoitukselle.
Tästä alta näet pari kuvaa isosta puistosalista-> Täältä löytyy myös vaatteiden ja vauvantarvikkeiden kierrätyspiste. Hierontatuoli ja imetyssohva ovat vapaasti käytettävissä, jos vanhempi kaipaa hieman omaa rauhaa vauvan kanssa tai haluaa tarjota hetken rentoutuksen omalle keholle. Suosimme kierrätystä ja esim. ruokailutilasta löydät myös muovin, metallin ja lasin kierrätyspisteet. Ruokailutilassa on asiakkaiden käytössä myös mikro omien eväiden/vauvanruokien lämmittämistä varten.
♥ Ryhmätoiminta tarjoaa tukea ja vertaisuutta vanhemmuuteen ja voimavaroja omaan jaksamiseen, kohtaamisia koko perheelle. Mukana avoimissa ryhmissä on myös ihania vapaaehtoisia perheiden tukena sylittelemässä ja leikittämässä lapsia, kohtaamassa perheitä ja jakamassa omasta osaamisestaan. Myös sidosryhmäverkoston jäseniä vierailee säännöllisesti avoimissa ryhmissä. ♥
HYGIENIA JA TURVALLISUUSOHJEET
Kädet pestään aina heti ryhmätilaan tultaessa sekä ennen syömistä saippualla. Käsidesiä on myös tarjolla eri pisteissä ja sitä suositellaan käytettäväksi. Ryhmiin saa tulla edelleen ainoastaan täysin terveenä! Ohjeistusta päivitetään tarpeen mukaan (09/2024)
AVOIMET RYHMÄT SYKSY 2024:
Syyskausi 2024 alkaa elokuussa seuraavasti:
ma 12.8 Avoin perhekahvila, to 15.8 Avoin kahvila yh-perheille, ti 20.8 Kehto-ryhmä, ke 21.8 Kehto-ryhmän jatkoryhmä ja ke 28.8 Masu-kahvila. Esitteet ja ohjelmat päivitetään tänne nettisivuille niiden valmistuttua. Tervetuloa mukaan syksyn ryhmiin!
AVOIN PERHEKAHVILA
Tervetuloa mukaan avoimeen perhekahvilaan kohtaamaan, kahvittelemaan, keskustelemaan ja tarjoamaan lapsellesi viikon alkuun huippuhetki eli muskarituokio. Tarjolla maksuton aamupala (puuro, leipä, kahvi/tee), vapaata oleskelua/leikkiä ja ohjattua ohjelmaa ->
Maanantaina klo 10 – 13 / Anne ja Kaisa.
klo 10 Aamupala
klo 11 Muskarihetki, jonka jälkeen vanhempien vapaaehtoinen noin puolen tunnin keskustelupiiri leikkien lomassa.
AVOIN YH-KAHVILA YKSINHUOLTAJAPERHEILLE
Torstaina klo 10 – 13 / Outi, Anne ja Kaisa.
Lataa tästä itsellesi yh-kahvilan syksyn 2024 ohjelma (muutokset mahdollisia)
Tervetuloa mukaan kaikki tutut ja uudet yh-vanhemmat! Yh-kahvilan ohjelmarunko on pääsääntöisesti seuraavanlainen:
klo 10-10.30 Aamukahvit (leipä, kahvi/tee), maksuton.
klo 10.15-11 Päivän teema (keskustelu, vierailija, ohjattu toiminta, vapaata kohtaamista tms.)
klo 11 Muskarihetki Outin ohjaamana
n.klo 11.30 Lounas, maksuton.
HUOM: Jos sinulla on erityisruokavalio tai haluat alle 1-vuotiaalle vauvallesi torstain yh-kahvilassa lounaaksi suolatonta keitettyä juuresta/vihannesta, niin ilmoita siitä joka viikko erikseen viimeistään TIISTAINA klo15 mennessä viestillä Kaisalle (tekstari tai whatsapp). Tähän mennessä ilmoitetut ruokavaliot ilmoitetaan keittiötyöntekijälle ja huomioidaan torstain lounaalla. Jos et ehdi/muista ilmoittaa rv:ta ajoissa, niin voit silti tulla mukaan kahvilaan ja ottaa oman erityisruokavaliolounaan mukaan ja lämmittää sen pienen puistosalin asiakasmikrossa!
SULJETUT RYHMÄT SYKSY 2024:
KEHTO-RYHMÄT
Tiistaina klo 11.30 – 14.30 Kehto-ryhmä (ryhmä täynnä). Lisätietoja: Anne tai Marjo. Alkaen 20.8.2024.
Kehto-ryhmä on Masu-kahvilasta jatkaville äideille ja lapsille kohdennettu ryhmä tukemaan varhaista vuorovaikutusta ja kiintymyssuhdetta. Ryhmä kokoontuu viikoittain.
Keskiviikko klo 11 – 13 Kehto-ryhmän jatkoryhmä (ryhmä täynnä). Lisätietoja: Anne tai Kaisa. Alkaen 21.8.2024.
Kehto-ryhmän jatkoryhmässä jatkuvat samat vanhemmuutta tukevat teemat ja ryhmän vertaistuki. Kehtoryhmät mahdollistavat vauvaperheille tuken merkitykselisen ensimmäisen vauvavuoden ajan. Ryhmä kokoontuu kahden viikon välein.
MASU-KAHVILA ODOTTAJILLE
Keskiviikkona klo 13 – 15 Masu-kahvila (vielä on tilaa uusille) Lisätietoja: Anne tai Marjo. Alkaen 28.8.2024.
SYKSYN 2024 UUSI RYHMÄ alkaa ke 28.8.2024. Masu-kahvilassa tapaamisia on yhteensä kahdeksan kertaa aina kahden viikon välein. Ryhmä tarjoaa vertaistukea erityisesti yksin lasta odottaville tai muuten hankalassa elämäntilanteessa oleville odottajille, jotka hyötyvät pienen ryhmän antamasta tuesta äitiyteen ja vanhemmuuteen ♥ Lämpimästi tervetuloa mukaan! Ilmoittautumisen yhteydessä kysymme lasketun aikasi, mahdollisen erityisruokavaliosi ryhmän alussa tarjoiltavaa välipalaa varten ja voit kertoa itse sen verran elämäntilanteestasi kuin koet hyväksi. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Anne tai Marjo. ♥ Lataa tästä syksyn 2024 Masu-kahvilan esite.
ITU-PERHETYÖN INFORYHMÄ ASIAKASPERHEILLE (WhatsApp)
Sinä Itu-perhetyön ryhmissä kävijä ja toimintoihin osallistuva perhe -> Kun tulet mukaan toimintaan, niin voit halutessasi liittyä mukaan Itu-perhetyön WhatsApp-ryhmään. Tänne ryhmään me ohjaajat välitämme tietoa ryhmien sisällöstä, ilmoitamme muutoksista tai annamme tarkentavia ohjeistuksia. Voit liittyä mukaan ilmoittamalla asiasta ryhmätapaamisessa jollekin ohjaajalle. Otamme inforyhmään vain henkilöitä, jotka olemme tavanneet ryhmätominnassa kasvotusten.
Yleistiedotusta voit seurata tältä nettisivuilta, päivitämme myös Itu-perhetyön sivuja Facebookissa ja Instagramissa->
Siirry tästä Itu-perhetyön Facebook-profiiliin >>
Täältä löydät meidän Instagram-tilin @ituperhetyo
ITU-PERHETYÖN UUTISKIRJE SIDOSRYHMIIN KUULUVILLE TYÖNTEKIJÖILLE
Haluaisitko vastaanottaa Itu-perhetyön uutiskirjeen, jossa kerromme toiminnastamme? Lähetämme kahdesti vuodessa uutiskirjeen, mistä voit lukea ajankohtaisia kuluneen kauden kuulumisia ja tulevan kauden ryhmätoiminnan aloituspäivämäärät. Vuosittain lähetämme sidosryhmään kuuluville myös asiakaspalautekyselylinkin. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi ilmoittamalla sähköpostiosoitteesi kaisa.koponen@tnnky.fi Lue tästä Itu-perhetyön uutiskirje 06/2024.
TIEDUSTELUT
Perhetyön ohjaaja Anne Ali-Löytty / anne.ali-loytty@tnnky.fi / p. 044 784 2377
Perhetyön ohjaaja Kaisa Koponen / kaisa.koponen@tnnky.fi / p. 044 774 0001
Perhetyön ohjaaja Marjo Saarinen / marjo.saarinen@tnnky.fi / p. 044 901 9345 ( ti-ke )
VAPAAEHTOISTYÖ ITU-PERHETYÖSSÄ
Jos olet kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena Itu-perhetyössä, lue lisää täältä-> Itu-perhetyön ajankohtaisia asioita
Erilaisia vapaaehtoistyön muotoja ovat mm. avoimissa ryhmissä lasten sylittely, hoito (vanhemman kahvin tai lounaan ajan) & leikittäminen, kädentaitojen ohjaaminen, omasta ammattitaidosta jakaminen, keskustelun ohjaaminen valitusta teemasta ja loppusiivouksissa avustaminen. Tämän lisäksi vapaaehtoisten on mahdollista tarjota yksinhuoltajille lastenhoitoa tai toimia yh-vanhemmalle tukihenkilönä (usein tässä vapaaehtoisuuden muodossa yhdistyvät molemmat puolet: niin lapsi kuin vanhempi saa huomiota/tukea). Koulutamme soveltuvat tukihenkilöt tehtävään. Vain lastenhoitoa tarjoavilla vapaaehtoisilla tulee olla riittävää kokemusta lastenhoidosta ennen hoitotehtäviä.
OPINTOIHIN LIITTYVÄT HARJOITTELU- JA TYÖSSÄOPPIMISPAIKKATIEDUSTELUT
Jos olet kiinnostunut tekemään opintoihisi liittyvän harjoittelujakson Itu-perhetyössä niin ota yhteyttä suoraan harjoittelusopimuksista vastaavaan toiminnanjohtajaan / Annamari Herranen p.050 307 4078 / annamari.herranen@tnnky.fi Kerrothan yhteydenoton yhteydessä myös kuinka pitkästä harjoittelusta on kyse, montako viikkotuntia työssäoppiminen edellyttää ryhmä- tai asiakastoimintaan osallistumista ja harjoittelun tavoitteet, niin voimme parhaiten arvioida, jos voimme tarjota työssäoppimispaikan Tampereen NNKY:ltä, kiitos!
Itu-perhetyössä harjoittelijoita on voitu ottaa mukaan avoimeen ryhmätoimintaan eli viikottain kokoontuviin maanantain avoimeen perhekahvilaan ja torstaisin kokoontuvaan yh-kahvilaan. Harjoittelun tai työkokeilun viikkokokonaisuutta voidaan rakentaa yhdistyksen eri työmuotojen tarjoamista mahdollisuuksista, jos ne aikataulullisesti ja tavoitteiltaan täyttävät toiveesi.
Itu-perhetyön toimintaa tukevat: Sosiaali- ja terveysministeriö, Tampereen kaupunki ja Tunkelon säätiö.
Itu-perhetyön avoin perhekahvila on yksi Pirkanmaan hyvinvointialueen Perhekeskukseen kuuluvista kohtaamispaikoista. Pirhan perhekeskuksen muodostavat kunnat, hyvinvointialue, järjestöt, seurakunnat ja Kela kukin tarjoamillaan palveluilla lapsiperheille.
ASIAKASPALAUTTEIDEN (2022-2024) OTTEITA ITU-PERHETYÖN RYHMISSÄ KÄYNEILTÄ VANHEMMILTA:
♥ ”Olen onnellinen Itu-perhetyöstä. Lähes täysin tukiverkottomana ja todella vähävaraisena siitä on ollut meille valtava hyöty ja ilo ja elämän keventäjä.”
♥ ”Ihan kaikkea on saanut, toinen koti ja saa olla oma itsensä sellaisena kuin on.”
♥ ”Olen saanut tarpeiden täyttymistä, tulen kuulluksi ja nähdyksi, hyväksytyksi sellaisena kuin olen. Ymmärrystä ja turvaa.”
♥ ”Itu-perhetyö on ainut yhteisö, johon koen kuuluvani.”
♥ ”Tilanteessa, missä oma äitiyteni on itsestäni riippumattomista olosuhteista johtanut suurennuslasin alle, ja palaute siitä on ollut lähinnä jatkuvaa virheiden etsintää, on Itu-perhetyö tuonut elämääni rikkaruohojen keskelle kukkasia. Ryhmissä ja tapahtumissa käydessä on sydämellinen tunnelma ja hetken aikaa tuntuu, että se hyvä nähdään myös minussa.”
♥ ”Kiitos. Olette ihania ihmisiä ja lapselleni aivan todella innostavia ohjaajia. Lapseni on nauttinut muskarista niin, että välillä meinaa itku siitä ilosta tulla! Kaikkea hyvää teille ja toivottavasti toiminta saa rahoitusta, koska teette hirmu arvokasta työtä!”
♥ ”Ihanan vastaanottavia ja lämpimiä työntekijöitä, auliita auttamaan ja kuulemaan ja vaikuttavat aidosti kiinnostuneilta tietämään mitä kuuluu. Luksusta kun saa syödä rauhassa aamupalan jonkun muun huolehtiessa lapsesta. Hyvin pidetään huolta, että keskustelupiirissä kaikki pääsevät ääneen. Mukavaa kun itseä ja lasta kutsutaan nimellä; tuntuu että on jäänyt jonkun mieleen eivätkä kerrotut asiat unohdu vaan työntekijät tosiaan muistavat, kuka olen ja millaisesta arjesta tulen. Lapsesta sanotaan kauniita asioita ja hänestä iloitaan yhdessä.”
♥ ”Kiitos lämpimästä vastaanotosta ja tunnelmasta.”
♥ ”Kiitos kun olette aina positiivisia, huolehtivia ja tsemppaavia. Olen aina saanut teiltä henkistä tukea.”
♥ ”Ihanat työntekijät, vertaistuki tärkeää ja ruoka-apu/tarjottu ruoka ryhmässä tärkeää heikossa taloudellisessa tilanteessa oleville, etenkin yksinhuoltajille. Ritvan purkuryhmät olleet tosi hyvä kokemus.”
♥ ”Joka viikkoinen yksinhuoltajien räätälöity aamupäivä on ollut viikon kohokohtia.”
Ja vuosien varrelta toiminnassa mukana olleiden vanhempien toteamuksia toiminnasta:
”Ryhmissä tuntee aina itsensä paremmaksi äidiksi”.
”Ihana kun on Itukahvila”.
”Täällä voi lössähtää.”
”Toivon, että toiminta jatkuu monta sukupolvea, mahdollisimman kauan.”
Lue lisää: