Tukea seksiaddiktien läheisille

 

Hankevastaava Kirsi Paulin
Tampereen NNKY
044 088 8252
kirsi.paulin@tnnky.fi

AJANKOHTAISTA: Kesä 2020
Salvian chat on kesätauolla. Pääset taas chattiin 22.7. alkaen.
Hankevastaava Kirsi on lomalla 22.6.-19.7.

Yksilötukea
– Puhelimitse 044 088 8252 arkisin klo 12-15 (ei keskiviikkoisin)
– Chatilla keskiviikkoisin klo 13-15 (kesätauolla 22.7. asti)
– Sähköpostitse kirsi.paulin@tnnky.fi
– Nettisivujen yhteydenottolomakkeella (alla)
– Henkilökohtaisia tapaamisia sopimuksen mukaan Tampereella ja Helsingissä

Vertaistukea:
– Ryhmiin tullaan haastattelun kautta. Kysy lisää hankevastaavalta.
– Tampereen ryhmä: Joka toinen maanantai klo 18-20. Suljettu ryhmä. Uusi ryhmä on mahdollista käynnistää kyselyjen mukaan.
– Helsingin ryhmä on avoin ja kokoontuu joka toinen perjantai klo 16-18.
– Valtakunnallinen, avoin nettiryhmä torstaisin klo 17-19. Mukaan mahtuu! SALVIAN UUSI NETTIRYHMÄ
(HUOM! Koronaepidemian aikana kaikki ryhmät etäyhteyksin!)

Koulutuksia:
– Tiedustelut: hankevastaava Kirsi Paulin.

 

KUKA AUTTAISI SEKSIADDIKTIEN PUOLISOITA?

Laajassa tutkimuskatsauksessa on todettu, että päihderiippuvuudesta kärsivien yksilöiden vaikutus perheeseen on kiistaton. Perheenjäsen ja läheinen tarvitsee yhtä paljon apua kuin aineriippuvainenkin (Saatcioglu O. et al. 2006). Myös seksiriippuvuuden vaikutuksia kumppaniin ja perhe-elämään on tutkittu kyselytutkimuksin. Tulokset viittaavat siihen, että kumppanit kokevat emotionaalisen järkytyksen ja jopa noin 70 % kumppaneista raportoi kokevansa post-traumaattisen stressireaktion oireita (Carnes et al. 2012). Vaikutukset parisuhteeseen ja perhe-elämään on dokumentoitu haitallisiksi. Lapset kärsivät tilanteessa, koska he yleensä joutuvat vanhempiensa ristiriitojen väliin. Joskus seurauksena on avioero. Tutkimukset ja kirjallisuus osoittavat, että riippuvaisen kumppania auttaa parhaiten tunteiden ja reaktioiden validointi, ryhmämuotoinen vertaistuki, psykoedukaatio riippuvuuden luonteesta ja keskittyminen oman psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden luomiseen (Scneider et al. 2012).

Suomessa on jo useita vuosia toiminut 12-askeleen ryhmiä seksiaddikteille, mm. Helsingissä, Espoossa ja Tampereella. Seksiaddiktien puolisoille ja kumppaneille ei ole omia tuki- tai vertaisryhmiä.

TYÖNTEKIJÄKSI TERVEYDEN EDISTÄMISEN AMMATTILAINEN JA KOKEMUSASIANTUNTIJA

Hankevastaavaksi palkattiin hankesuunnittelijanakin toiminut Kirsi Paulin. Työuraa Kirsi on tehnyt fysioterapeuttina (AMK) ikääntyneiden kuntoutuksen parissa Espoon kaupungin palveluksessa. Lisäkoulutusten myötä elämä johdatti hänet perheiden tukemisen pariin. Viimeiset reilu kolme vuotta ennen Salvia-hanketta Kirsi työskenteli Espoon Perheasioiden yksikössä lähisuhdeväkivaltatyön ohjaajana ja tapaamispaikkatoiminnassa valvojana kohdaten monia vaikeassa tilanteessa olevia perheitä. Kirsi suoritti vuosina 2012- 2015 Terveyden edistämisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) ja seksuaaliterapeutin opinnot. Vuosina 2016- 2017 hän suoritti vielä päihde-ja mielenterveystyöhön suuntautuneet lähihoitajan opinnot. Kirsin laaja-alaiseen terveyden edistämisen asiantuntijuuteen yhdistyy hänen oma kokemuksensa seksiriippuvuudesta kärsivän henkilön läheisenä.

HANKKEEN TAVOITTEET

STEAn rahoittama hanke keskittyy kolmeen asiaan:

  1. Suunnittelemme matalan kynnyksen vertaistuellisen ryhmämallin seksiaddiktien puolisoille/kumppaneille. Ryhmämallin tueksi kirjoitetaan ryhmänvetäjän opas. Ryhmämalli tehdään sellaiseksi, että vertaisohjaaja tai ammattilainen voi ohjata ryhmää lyhyen koulutuksen jälkeen ryhmänvetäjän oppaan tuella. Pilottiryhmät Tampereella ja Helsingissä käynnistyvät syksyllä 2019 tai kun ryhmät on saatu kokoon. Ryhmäläiset osallistuvat ryhmämallin kehittämisprosessiin.
  2. Tarjoamme läheisille (esim. puolisolle, ystävälle, muulle perheenjäsenelle) yksilöllistä tukea, tietoa ja neuvontaa valtakunnallisesti puhelimen, chatin ja sähköpostin välityksellä. Kasvokkain tapaamisia voidaan toteuttaa Tampereella ja Helsingissä. Tukea saa myös englannin kielellä.
  3. Tarjoamme koulutusta ja konsultaatiota ammattilaisille ja tahoille, jotka saattavat toiminnassaan tavata seksiriippuvuudesta kärsiviä yksilöitä ja asiakasperheitä. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta seksiaddiktiosta ilmiönä. Erityisenä fokuksena on kumppaneiden tilanteen huomioiminen ja heidän kohtaaminen avunhakijoina palvelujärjestelmässä.

 

 

Haluatko kuulla lisää hankkeesta? Haluatko, että sinuun otetaan yhteyttä? Haluatko antaa palautetta?

Jätä tähän viesti ja yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä. Voit ottaa yhteyttä tai antaa palautetta myös nimettömänä. HUOM! Jos et jätä yhteystietojasi, emme voi vastata viestiisi.

Lue lisää:

Salvia-hanke
Hankevastaava Kirsi Paulin
Tampereen NNKY
044 088 8252
kirsi.paulin[ät]tnnky.fi

Yhteistyökumppanit:
Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän perheneuvonta, Myllyhoitoyhdistys ry:n Ruoka ja riippuvuus-hanke, YTHS Tampere sekä Parempi avioliitto ry:n tukiparitoiminta.

 

 

 

 

STEA ja Suomen NNKY-liitto tukevat Salvia-hanketta.