AJANKOHTAISTA
Salvia-hanke (2019-2021) on päättynyt. Hankkeesta ja sen tuloksista on tietoa sivun lopussa.
Voit saada tukea Addicaren kautta Addicare auttaa seksi- ja pornoriippuvuuden keskellä
tai Salvia-ryhmästä (tiedot alla).
Tampereen vertaistukiryhmä jatkaa toimintaansa Tampereen NNKY:n yhteydessä.
- Tampereen ryhmä: Tällä hetkellä ei vertaistukiryhmää
Ryhmään liittyvät kysymykset: toimisto@tnnky.fi
Muut Salvia-ryhmät toimivat itsenäisesti.
Näihin liittyvät kysymykset: kirsi.paulin@addicare.fi
Lisätietoja ryhmistä: Salvia-ryhmät
Mitä on Salvia-vertaisryhmätuki?
Vertaisryhmät vähentävät tehokkaasti yksinäisyyttä ja kumppanin seksiriippuvuuteen liittyvää häpeän tunnetta. Salvia-hankkeessa kehitettiin vertaisryhmätukimalli ja siihen liittyvä ohjaajan opas, jonka pohjalta ryhmiä pidetään.
Ryhmään tullaan haastattelun kautta. Näin varmistetaan, että ryhmämuotoinen tuki sopii sinulle.
Miten perustan Salvia-ryhmän?
Jos omalla paikkakunnallasi ei ole Salvia-ryhmää, ja olet kiinnostunut käynnistämään sellaisen,
ota yhteyttä Kirsiin: kirsi.paulin@addicare.fi
Salvia-hankkeen päätöswebinaari pidettiin
keskiviikkona 24.11.2021 klo 12 – 16.30
Katso webinaaritallenne tästä
Webinaarin ohjelma:
Tietoa seksiaddiktiosta ja läheisten kokemuksesta:
Barbara Steffens, Karoliina Vuohtoniemi, Pia Rendic, Jussi Nissinen.
Salvia-hankkeen esittely ja tulokset: Kirsi Paulin.
Seksiriippuvuuden vaikutukset hyvinvointiin ja perheeseen, DIAKin opinnäytetyön esittely: Kaisa Pöllänen, Emilia Enbuska.
Tutustu opinnäytetyöhön täällä
KUKA AUTTAISI SEKSIADDIKTIEN PUOLISOITA?
Laajassa tutkimuskatsauksessa on todettu, että päihderiippuvuudesta kärsivien yksilöiden vaikutus perheeseen on kiistaton. Perheenjäsen ja läheinen tarvitsee yhtä paljon apua kuin aineriippuvainenkin (Saatcioglu O. et al. 2006). Myös seksiriippuvuuden vaikutuksia kumppaniin ja perhe-elämään on tutkittu kyselytutkimuksin. Tulokset viittaavat siihen, että kumppanit kokevat emotionaalisen järkytyksen ja jopa noin 70 % kumppaneista raportoi kokevansa post-traumaattisen stressireaktion oireita (Carnes et al. 2012). Vaikutukset parisuhteeseen ja perhe-elämään on dokumentoitu haitallisiksi. Lapset kärsivät tilanteessa, koska he yleensä joutuvat vanhempiensa ristiriitojen väliin. Joskus seurauksena on avioero. Tutkimukset ja kirjallisuus osoittavat, että riippuvaisen kumppania auttaa parhaiten tunteiden ja reaktioiden validointi, ryhmämuotoinen vertaistuki, psykoedukaatio riippuvuuden luonteesta ja keskittyminen oman psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden luomiseen (Scneider et al. 2012).
Suomessa on jo useita vuosia toiminut 12-askeleen ryhmiä seksiaddikteille, mm. Helsingissä, Espoossa ja Tampereella. Seksiaddiktien puolisoille ja kumppaneille ei ole ollut omia tuki- tai vertaisryhmiä ennen Salvia-hanketta.
SALVIA-HANKE (2019-2021) PÄHKINÄNKUORESSA
STEAn rahoittama hanke keskittyi kolmeen asiaan:
- Suunniteltiin matalan kynnyksen vertaistuellisen ryhmämalli seksiaddiktien puolisoille/kumppaneille. Ryhmämallin tueksi kirjoitettiin ryhmänvetäjän opas. Pilottiryhmät Tampereella ja Helsingissä käynnistyivät syksyllä 2019. Ryhmäläiset osallistuivat ryhmämallin kehittämisprosessiin.
- Läheisille tarjottiin yksilöllistä tukea, tietoa ja neuvontaa valtakunnallisesti puhelimen, chatin ja sähköpostin välityksellä.
- Tarjottiin koulutusta ja konsultaatiota ammattilaisille ja tahoille, jotka saattavat toiminnassaan tavata seksiriippuvuudesta kärsiviä yksilöitä ja asiakasperheitä. Tavoitteena oli lisätä tietoisuutta seksiaddiktiosta ilmiönä. Erityisenä fokuksena oli kumppaneiden tilanteen huomioiminen ja heidän kohtaamisensa avunhakijoina palvelujärjestelmässä.TILASTOTIETOA tulossa kevään 2022 aikana.
Lue lisää: